Фільтр за

Турки (Джезви)

Турка - кавоварка для приготування кави по-турецьки

Її ще також називають джезва (Cezve), та ібрік (Ibrik).
Всі наші джезви виготовлені з міді і не містять свинцю. Мідь - це найкращий матеріал для виготовлення джезв. Вона вважається одним з найкращих з доступних матеріалів з дуже високою теплопровідністю. Перевага турки з міді в тому що для отримання найкращих результатів можливо використовувати низьке чи помірне нагрівання та легко керувати кількістю тепла за рахунок високої теплопровідності.
В нашому інтернет магазині представлені турки від українського виробника, торгівельної марки ZH.
Ці джезви виготовляються вручну, з міді товщиною 1,5 мм, що вдвічі товще ніж зазвичай. Товста мідь не тільки довше тримає тепло для кращого приготування / заварювання, але також є більш міцною та довговічною.
Технологія виготовлення методом витягування, окремих моделей, дозволяє виготовити цільний виріб без зварювання та пайки.
Наші джезви покриті всередині оловом, що є безпечним для використання з харчовими приборами, з товщиною покриття 9-12 мікрон.
Джезви від ZH можна використовувати з різними нагрівальними поверхнями – газовими, електричними, склокерамічними і звичайно з піском.

Рецепт приготування «кава по-турецьки»:

  • Насипте у вашу джезву каву. Класичний помел, для кави-по турецьки дуже тонкий, як «мука». Отримати такий помел можливо лише на спеціалізованій кавомолці. Але якщо ви не маєте таку кавомолку це не означає що вам доведеться відмовитись від кави по-турецьки – використайте максимально дрібний помел на який здатна ваша кавомолка
  • Використовуйте співвідношення води та кави 10:1, тобто на кожні 100мл. води додайте 10г. кави
  • Додайте воду, кімнатної температури, та перемішайте її з кавою
  • Поставте джезву на вашу газову чи електричну плитку
  • Зачекайте, поки кава підніметься – це займе приблизно 2,5 - 3,5 хвилини. Якщо це відбувається швидше чи довше відрегулюйте рівень полум’я/нагрівання щоб наблизитись до такого часу
  • Коли рівень підніметься до верхівки джезви, зніміть її з вогню і дайте постояти одну хвилину
  • Акуратно налийте каву в чашку
  • Дайте каві трохи охолонути
  • Насолоджуйтесь!

p.s. Можливо, вам доведеться вносити деякі корективи в цей спосіб, залежно від джерела тепла, розміру джезви, і головне, вашого смаку.
Джезви бувають багатьох розмірів і можуть бути виготовлені з різних матеріалів що по різному проводять тепло. Ви можете використовувати різні плити - газові, склокерамічні чи індукційні. Зосередьтеся на тому, як довго кава підіймається. Якщо значно швидше, ніж 2,5 хвилини, спробуйте зменшити тепло. Якщо це займає набагато більше часу, ніж 3,5 хвилини, спробуйте збільшити нагрівання, або від початку використовуйте більш теплу, ніж кімнатної температури, воду.

Як і у всіх рецептах, якщо ви дотримуєтесь його, але кава не смакує, як ви того хочете, не бійтеся експериментувати. Наприклад, для більш насиченого смаку, або якщо ваш помел не достатньо «тонкий», потримайте каву трохи довше, на «секунду кипіння». Або, після підняття та першого зняття, поставте вашу джезву на плиту та доведіть до другого, а то й третього підіймання. Такий спосіб працює так само добре як і збільшення чи зменшення рівня помелу.

p.p.s. Багато рецептів «кави по-турецьки» вимагають додавання цукру або спецій під час заварювання – це все справа особистого смаку, експериментуйте. Якщо ви додаєте цукор, або п’єте каву з солодощами, просто трохи продовжте час на заварювання, або поставте на плитку для другого підняття, для додаткової екстракції. Зрештою кава є предметом особистого смаку.